Як самому зробити діагностику двигуна

Діагностика двигуна - процедура, яка проводиться регулярно з різних причин. Іноді це просто профілактичний захід. Також процес дозволяє визначити причину некоректної роботи двигуна і окремих його вузлів. При цьому виконати таку діагностику автомобіля можна своїми руками. Для цього необхідно мати поняття про те, що являє собою цей процес.

Вибір приладів

Основним засобом діагностичної перевірки є ноутбук під керуванням відповідного програмного забезпечення. Однак є кілька критеріїв, за якими підбирається використовується програмне забезпечення та інше обладнання:

  1. Марка автомобіля. Залежно від виробника і року випуску машина може дозволити повну діагностику або не допускати підключення сторонніх пристроїв взагалі. Наприклад, до 2000 року авто проводилися без можливості підключення до OBD розʼєму. 2000-2005 рік підтримує часткову діагностику, професійне обладнання не потрібно.
  2. Кількість діагностованих машин. Якщо планується перевіряти тільки 1 авто, досить дилерської вузьконаправленої техніки. В іншому випадку варто купувати універсальні прилади.
  3. Персональні навички. При використанні професійного обладнання, що дозволяє прошивати систему, важливо усвідомлювати, що для цього потрібні відповідні навички управління. В іншому випадку можна зробити гірше, вивести окремі блоки, датчики з ладу.
  4. Складність завдання. Залежно від того що потрібно визначити, вибирають прилад, адаптер. Для періодичного визначення стану одного авто за допомогою смартфона досить невеликого пристрою типу ELM327. Якщо ж розрахунок на професійну постійну перевірку працездатності систем різних авто, варто розглянути AUTOCOM.

Попереднє планування вкрай важливо, оскільки вбереже вас від зайвих витрат і не дасть зробити критичну помилку при проведенні діагностичної перевірки.

Перевірка двигуна через ноутбук або смартфон

Після вибору обладнання необхідно підібрати ПО. При цьому важливо повністю слідувати прикладеної до пристрою інструкції. Іноді для установки і коректної роботи дається тільки 1 шанс, програма може не встановитися повторно на той самий носій.

Важливо при проведенні перевірки наявність побічних причин. Наприклад, якщо виявлено несправність одного з блоків, іноді досить перевірити справність прилеглої до нього проводки і електроніки. У цьому допоможе звичайний мультиметр.

Перед початком тестування також варто знайти в технічній документації автомобіля його електричну схему з розташуванням запобіжників і захистів.

Як правило, для кожного адаптера є спеціальна програма, яка працює зі смартфонами на базі ОС Android. Завантажити її найкраще з офіційних сайтів виробника - це мінімізує ймовірність завантаження вірусного і некоректно працюючого софта.

Порядок виконання діагностики

Існує певний порядок дій при самостійній діагностиці несправностей авто:

  • візуально необхідно вивчити зовнішній вигляд двигуна і всього підкапотного простору;
  • перевірка справності фільтруючих вузлів і датчиків;
  • контроль роботи свічок і запобіжників;
  • оцінка правильності установки і якості роботи ланцюга, ременя ГРМ;
  • визначення рівня компресії в циліндрах;
  • оцінка наявності помилок за допомогою електроніки.

Для повної перевірки знадобиться набір викруток, ключів, компрессометр. Електронну оцінку здійснюють за допомогою компʼютера або смартфона при включеному запалюванні.

Діагностика автомобіля за допомогою смартфона

Процес мало відрізняється від аналогічного на ноутбуці. Різниця полягає в способі зʼєднання. В якості такого підключення використовуються бездротові засоби - Bluetooth або Wi-Fi. Послідовність дій проста - включити відповідний спосіб передачі інформації на смартфоні, встановити зʼєднання з адаптером, включити запалювання і запустити діагностику.

Розшифровка кодів помилок

В інтернеті є сотні сайтів з повним описом вихідних кодів помилок. Також багато програм на компʼютер вже можуть самостійно видавати розшифровку коду. При пошуку варто памʼятати, власники блогів і відвідувачі форумів будуть пропонувати свої способи вирішення проблем. Не всі вони є дієвими, важливо ретельно відсівати непотрібну інформацію.

Діагностика двигуна своїми руками можлива. Цей процес не вимагає великого багажу знань. Однак на кожному етапі необхідно зберігати пильність і уважно ставитися до всіх моментів. Якщо є хоч найменший сумнів у своїй компетентності, варто звернутися за допомогою до професіоналів.

Записатися на діагностику та ремонт кермового управління можна за телефоном 067 650 18 00.
м. Одеса, вул. Житомирська 46.
З любов'ю 💓 до своєї справи, команда АвтоДоктор

Залишіть заявку
Вибір способу зв'язку

Спасибо. Скоро мы вам перезвоним!