Обслуговування автокондиціонера: як підготувати автокондиціонер до літа

Кондиціонер необхідно обслуговувати кожну весну, при підготовці автомобіля до літнього сезону. Це дозволить переконатися в справності системи або виявити недоліки.

Щоб обслужити автокондиціонер, потрібно:

  • Перевірити його працездатність
  • Прибрати забруднення, накопичене біля отвору надходження повітря
  • Продезінфікувати випарник
  • Замінити салонний фільтр

Далі розберемо ці пункти докладніше, а потім розглянемо, як правильно користуватися кондиціонером влітку.

Перевіряємо працездатність кондиціонера

Увімкніть кнопку A/C. Якщо в цей момент оберти двигуна трохи знизилися і не зʼявилося сторонніх шумів - це означає‎, що компресор включився і він справний.

Відкрийте капот і доторкніться до товстої алюмінівої трубки, яка йде з салону до компресора. Якщо по відчуттям вона холодніше льоду, то фреону в системі достатньо і заправка не знадобиться.

Огляньте і при необхідності прочистіть радіатор кондиціонера - конденсор. Він знаходиться відразу за гратами радіатора автомобіля, тому швидко забруднюється від пуху, листя, піску, комах.

Приберіть забруднення, накопичене біля отвору надходження повітря. Знадобиться зняти увесь пластиковий кожух - жабо. Під ним часто накопичується багаторічний бруд. Однак будьте обережні - пластик від часу стає крихким, тому навіть на 7-10 літніх автомобілях жабо може тріснути.

У деяких авто досить відстебнути грати, через яку змінюється салонний фільтр, і прочистити порожнину пилососом. Потім незайвим буде протерти поверхні антибактеріальним розчином.

Причини, за якими краще відразу записатися на діагностику в автосервіс:

  • Компресор не включається
  • Сторонній шум при включенні
  • Недостатньо холодна трубка
  • Масляні розводи на зʼєднаннях системи

Найчастіше причиною несправності кондиціонера стає низький тиск в системі, який лікується заправкою.

Дезинфікуємо кондиціонер

Дезинфекція автокондиціонера

Радіатор кондиціонера, який охолоджує повітря називається випарником. Коли він забруднюється, стає причиною неприємного затхлого запаху з повітропроводів. Щоб позбутися від цього запаху, потрібно провести антибактеріальну очистку кондиціонера.

Перш ніж чистити випарник, переконайтеся, що трубка зливу конденсату НЕ окислилась і не забилася брудом.

Засоби для самостійного очищення кондиціонера, які є у продажу, діляться на три основні групи:

  • Пінні
  • Спреї
  • Антисептичні димові очисники (димові шашки)

Пінні очищувачі та спреї наносяться через дефлектори, канал для рециркуляції повітря, через дренажну трубку або через отвір для надходження повітря. Димові шашки ставлять під канал для рециркуляції повітря, що знаходиться під торпедою з пасажирської сторони. Більша частина цих засобів допомагає тільки при незначних забрудненнях.

Якщо випарник не чистили кілька років, то надійніше буде обробити його антибактеріальним складом (наприклад, хлоргексидином). Склад наноситься через отвір для припливу повітря - так він повністю потрапляє на випарник. Далі рідина і бруд виходять через дренажний отвір.

Після того, як всі процедури проведені, залишається тільки поставити новий салонний фільтр і провітрити автомобіль. Проблема затхлого запаху з повітропроводів вирішена.

Правильно використовуємо кондиціонер влітку

Перед тим, як сісти в автомобіль, провітріть його. Це потрібно щоб не захворіти від значного перепаду температур, оскільки температура в розпеченому сонцем авто може підніматися до 60 градусів.

Щоб швидше охолодити салон, включіть режим рециркуляції. Так повітря кілька разів буде проходити через осушувач і швидше знизить температуру, ніж гаряче повітря з вулиці.

Щоб не застудитися, зупиніть в собі природне бажання остудити салон якомога сильніше. Оптимальна температура близько 20-22 градусів. Різниця між температурою в салоні і на вулиці не повинна бути більше 10 градусів.

Записатися на діагностику та ремонт кермового управління можна за телефоном 067 650 18 00.
м. Одеса, вул. Житомирська 46.
З любов'ю 💓 до своєї справи, команда АвтоДоктор

Залишіть заявку
Вибір способу зв'язку

Спасибо. Скоро мы вам перезвоним!